Монтиране на окачен таван

Как да монтираме окачен таван

В зависимост от предпочитанията си и визията, която искаме да постигнем у дома, е необходимо спазването на определени технологични процеси при извършването на различни ремонтни услуги.

Поставянето на окачен таван се оказва изключително стилно, надеждно и добро решение за немалка част от хората. Той бива разделен главно на два вида, а именно обикновен с прозорчета и овален.

Едно от най-важните условия за качественото му поставяне е правилното разпределение на височината и хоризонталното ниво, където всъщност следват да се монтират плоскостите Колкото до металните профили, те се фиксират на малко по-късен етап на тавана.

С цел оформяне на ниша над прозореца се поставя изрязана част от гипскартона, който се захваща към металния профил с помощта на рапидни винтове.

Наред с това е важно правилното монтиране на крепежните елементи през точно определено разстояние. Плоските се закрепват на тавана, като извършването на подобен тип ремонтни дейности изисква непрекъснато нивелиране по време на работата.

След приключване с конструкцията, гипскартонените плоскости се фиксират с рапидни винтове, а фугите между отделните плоскости се шпакловат със специална фугираща смес.

Монтиране на окачен таван с овална форма

В случай, че се налага монтиране на окачен таван с овална форма е необходимо изрязване на профилите преди самото прикачване, за да се запази предварително начертаните извивки и линии на тавана.

Следвайки овалните форми на окачения таван, UD профилите се огъват с подходящите инструменти за целта и се закрепват със специални дюбели. Следващата стъпка, която следва да се изпълни е изрязването на ивица, която е широка около 10-12 см. След това се огъва и монтира отново с помощта на рапидни винтове.

Тази ширина позволява на лентата да се огъне плавно, като е необходимо обаче да се спазва и съответната височина. Колкото до профилите, те се фиксират от вътрешната страна на ивицата като за тази цел е нужно да се следва извивката.

Преди монтирането на широките CD профили е необходимо закупуването и поставянето на готов комплект за лампички или извеждането на ток за скрито осветление. Перфорираните плоскости спомагат за неутрализирането на неприятните миризми включително и на цигарения дим.

След поставянето на конструкцията се налага запълването на останалите след монтажната дейност фуги с помощта на специална фугираща смес, която се нанася с пистолет за фуги.